על פי ההגדרה המדויקת ״אקנה או חטטת, הינה דלקת של בלוטות החלב וזקיקי השערות, אשר לרוב מופיעה בגיל ההתבגרות. הדלקת נוצרת כתוצאה מחוסר איזון הורמונלי. בכדי להבין כיצד ניתן לטפל בפצעי האקנה, חשוב להבין קודם כל כיצד הם נוצרים.
איך נוצרים פצעי אקנה?
כאשר העור שלנו נמצא במצבו האופטימלי אין חסימות בזקיק השערה ולכן תאי העור מתחדשים כל הזמן. מתחת לשטח העור ממוקמות בלוטות החלב אשר מפרישות חלב המכיל שומנים.
1. נוצרת חסימה בפתח של הזקיק.
2. בשלב השני מצטבר חלב בבלוטה שאיננו מצליח להתנקז.
3. תאי מלנין גורמים להופעה של קומודון שחור.
4. במצב בו החסימה בפתח הזקיק מוחלטת, לחלב אין מגע עם חמצן מה שגורם להופעה של נקודה לבנה ומוגלתית הנוצרת על ידי חיידקים הנקראים פרופיוניבקטריום.
איך מטפלים?
את הטיפול בפצעי האקנה, מבצעים בהתאם לחומרת האקנה על הפנים ועל ידי התייעצות עם רופא עור מומחה.
אקנה בדרגת חומרה ראשונה:
לאנשים הסובלים מאקנה המכונה ״קל״ יש מעט קומודונים שחורים, קומודונים לבנים ושמנוניות יתר. אחת הפעולות הכי חשובות עליהן יש להקפיד כאשר מופיעים פצעי אקנה בכל דרגה היא ניקוי יסודי של הפנים. את הפנים מומלץ לנקות עם סבון פנים עדין המותאם לעור שמן ולאחר מכן להשתמש במי פנים. ניתן לעשות שימוש בחומרים המכילים חומצה סיליצילית התורמת לחידושו של העור.
אקנה בדרגת חומרה בינונית:
לאנשים הסובלים מאקנה בדרגה זו יופיעו בממוצע בין 20-30 פצעים על הפנים. המטרה בטיפול זה הינה לצמצם את כמות החיידקים ולהגיע למקסימום היגיינה. הטיפול זהה לטיפול הקודם רק שכאן נשלב ג׳ל מיוחד המכיל בנזיל פרוקסיד שהוא חומר עוצמתי שמסייע לטיפול באקנה. יש אנשים שאלרגיים לחומר ולכן אם נוצרים תסמיני אלרגיה, יש להפסיק את השימוש.
אקנה בדרגת חומרה חמורה
בדרגה זו יופיעו כמות גדולה של פצעים אדומים שטחיים על הפנים להם לרוב ראש לבן או צהוב במרכז. גם כאן מטרת הטיפול הינה להשמיד את החיידקים ולהפחית את הדלקת. מלבד פעולות הניקוי והשימוש בחומר בנזיל פורקסיד, יש לשקול להוסיף לטיפול אנטיביוטיקה.
יש אנשים שיבחרו לטפל באקנה באמצעות נטיל כדורים מיוחדים הנקראים רוקאטן.
פעולות שמומלץ לא לעשות כאשר יש פצעי אקנה על הפנים בכל הדרגות:
• להיחשף לשמש.
• לנקות את הפנים יתר על המידה, שכן ייבוש העור אינו תורם לתהליך הריפוי.
• אין לפוצץ, לגרד או ללחוץ את הפצעים שכן פעולות אלו עלולות לגרום לאינפקציה או לצלקות.